Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Kirsten Wild: Vizier al op Rio

Kirsten Wild: Vizier al op Rio

Zaterdag 06 december 2014

Interviews - Voor Kirsten Wild begon de Road to Rio al in de zomer van 2014, toen een ingewikkeld kwalificatietraject werd ingezet om straks in de Braziliaanse stad bij de Olympische Spelen van de partij te kunnen zijn op het omnium op de baan. Dit weekeinde gaat ze van start in de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Naast punten scoren in de wereldbekers zijn ook het NK in Apeldoorn en het WK in Frankrijk grote doelen deze winter.

Tekst: Roy Schriemer; Foto:Sportfoto

Wild werd zesde op het omnium op de Olympische Spelen in Londen, waar ze ook aan de ploegachtervolging deel nam. Nu de KNWU– door gebrek aan voldoende toppers op dit onderdeel – heeft besloten de ploegachtervolging niet in te vullen op de Olympische Spelen van Rio 2016, is het omnium het enige richtpunt voor Wild. “Op zich niet zo erg, ik kan me nu op één onderdeel focussen” was haar nuchtere conclusie toen er na het vertrek van Ellen van Dijk geen sprake meer was van een volwaardige ploegachtervolging bij de oranje vrouwen. Gezien het enigszins geaccidenteerde wegparcours in Brazilië was de keuze voor Wild ook voor het overigesnel gemaakt. Wilde ze naar Rio dan zou dat op het omnium moeten gebeuren.

Punten scoren

Maar hoewel Wild al jaren één van de internationale toppers op dit onderdeel is, heeft plaatsing de nodige voeten in de aarde. “Je moet in de wereldbekers en het WK punten scoren om als land een plek op de Olympische Spelen af te dwingen. Je kunt daarvoor eigenlijk geen wedstrijden overslaan, al valt het nu nog mee omdat er maar drie wereldbekers zijn in een winter. Maar om deel te mogen nemen aan de wereldbekers moet je voldoende punten halen in een aantal zomerwedstrijden. Om te voorkomen dat sommige renners en rensters vijftien wedstrijden gaan rijden om die punten bijeen te sprokkelen, gaat het om de punten die je behaalt in maximaal drie wedstrijden. Ik haalde die benodigde punten al met twee goede uitslagen.”

Geen alternatief

Hoewel in Nederland geprobeerd is om meer rensters aan die minimumeis voor WB-deelname te laten voldoen, is dat tot nog toe niet gelukt. En is Wild dus ook de enige die mag (of eigenlijk moet) uitkomen in de wedstrijden om de Coupe du Monde. “Maar dat wist ik van tevoren. Ik heb er ook niet heel veel moeite mee, omdat er nu niet veel wedstrijden zijn, maar het zou wel handig zijn als ik me een keer kan laten vervangen volgende winter. Ik kan nu ook niet ziek of geblesseerd raken, dat kost ons ook kostbare punten als land.” Wild zorgt nu in haar eentje voor de benodigde punten voor kwalificatie, maar het is het land dat zich plaatst. In theorie kan er ook nog een ander uitverkoren worden, mits die voldoet aan de eisen.

Uitblinker op NK

Wild liet op het afgelopen NK Omnium nog maar eens zien dat er op dit moment geen maat  op haar staat. Ze won alle zes de onderdelen en was daarmee een terechte kampioene. “Het is ook niet zo dat je een onderdeel kan laten lopen of cadeautjes kan gaan uitdelen, want één uitglijder kan je de titel kosten. Ook als je de andere vijf onderdelen wint. Nina Kessler was telkens tweede of derde, dus ik mocht niet zo maar even tiende worden op een bepaald onderdeel. Dat vergt veel concentratie en inzet, maar dat ben ik internationaal natuurlijk ook wel gewend. De top wordt daar steeds breder – met nu de Deense Amalie Dideriksen er weer bij als sterke concurrente – dus ook daar worden fouten direct afgestraft.”

WK belangrijk doel

Een hele winter pieken tussen de wegseizoenen door, is door de spreiding van de wereldbeker wel een must. “Maar ik zal toch bij de laatste wereldbeker in januari wel iets minder in vorm zijn en dan gewoon met de conditie van dat moment moeten proberen nog zoveel mogelijk punten te halen. Het piekmoment van deze winter ligt bij het WK in Frankrijk van eind februari. Want behalve kwalificatie voor Rio is natuurlijk ook een sterke prestatie op het wereldkampioenschap een mooi doel. Je mikt dan op de medailles.” De nieuwe puntentelling op het omnium heeft de puntenkoers als afsluitend onderdeel belangrijk gemaakt. “Je kunt nu toch nog iets winnen of verliezen op het laatste onderdeel. Ik merkte op het EK – waar ik op het laatst een medaille verspeelde – dat het dan lastig is om je plek te verdedigen. Als aanvallende partij kun je alles of niets spelen. Maar ook dat is weer een belangrijke ervaring om mee te nemen.”

Tour of Qatar

Het kan haast niet anders of haar drukke baanprogramma heeft ook effect op de start van het wegseizoen. “Het kan zijn dat ik later begin, maar tot ik daar met de teamleiding van Hitec over gepraat heb, kan ik daar nog weinig zinnigs over zeggen. Omdat ik niet op de zaken vooruit wil lopen, maar ook omdat ik hun ideeen daarover nog niet gehoord heb. De Ladies Tour of Qatar (waar Wild ook de afgelopen winter glansrijk won) heb ik dan ook nog niet helemaal doorgekruist.” Voor Wild zal het wennen worden in een nieuw team met allemaal nieuwe ploeggenoten. Hoewel ze uitkijkt naar haar nieuwe omgeving moet ze straks wel met een nieuwe sprinttrein aan het werk. “Ik heb nog wel een lans gebroken voor bepaalde rensters, maar het is er uiteindelijk niet van gekomen. Hitec moet het maar net willen en de betrokken rensters kunnen ook een andere keuze maken uiteindelijk. Het is ook geen harde eis geweest van mij in de contractbesprekingen. Ook hier zal ik mijn weg wel vinden.”

Titeljacht in Apeldoorn

Aan het einde van de maand is ze nog te bewonderen in eigen land. De Zwolse van Giant-Shimano vergelijkt het NK Baanwielrennen in Apeldoorn met het NK Afstanden in het schaatsen. “Met telkens nieuwe kansen op elk nieuw onderdeel. Ik start altijd in elke wedstrijd om te winnen, maar als je daar ook nog eens een rood-wit-blauwe trui  mee kan verdienen, dan geeft dat nog meer motivatie.” Wild wil starten op de koppelkoers, de puntenkoers, de scratch en de achtervolging. “Op de koppelkoers na ook onderdelen die deel uitmaken van het olympische onderdeel omnium. Ik was ook nog van plan om op de 500 meter uit te komen, maar ik weet niet of dat handig te combineren valt met de koppelkoers.” Het NK spreekt haar aan. ”Apeldoorn is mijn thuisbaan, lekker dicht bij mijn woonplaats en de sfeer is eind december ook altijd goed. Daarmee is dit NK een evenement om naar uit te kijken voor mij.”

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl