Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Dumoulin: ‘De Giro winnen? Dat kan nu niet’

Dumoulin: ‘De Giro winnen? Dat kan nu niet’

Woensdag 04 mei 2016

Interviews - Tom Dumoulin benadrukte op de persconferentie dat de drie tijdritten in de Giro d’Italia zijn aandacht hebben de komende drie weken. Met een eventueel kort eindklassement houdt hij geen rekening. “Ik denk dat je zonder hoogtestage niet mee doet voor het podium tegenwoordig. Dit jaar staat Rio nu eenmaal centraal. De eerste Giro-winnaar uit Nederland? Dat moet maar voor een andere keer  zijn.”

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

De openingstijdrit in Apeldoorn biedt kansen aan Dumoulin om direct de eerste roze trui te dragen. “Maar als Fabian Cancellara de benen van de Tirreno-Adriatico heeft, dan ga ik hem in deze vlakke tijdrit niet verslaan. Ik houd ook rekening met iemand als Jos van Emden, maar verder heb ik de deelnemerslijst eerlijk gezegd nog niet bekeken. Ik moet van mijn eigen kracht uitgaan. De vorm is goed en hopelijk heb ik vrijdag de superdag waarop ik hoop.  Natuurlijk baalde ik van de tijdritten in de Tour de Romandie, waarin ik twee keer tweede werd. Maar hoewel ik toen even stevig gevloekt heb, ben ik iemand die dat snel kan vergeten. De roes van de zege ben ik altijd zo kwijt, maar ook het negatieve gevoel van net verloren hebben. Ik maakte daar geen foutjes, maar toch was er telkens iemand beter, dan moet je er in berusten.  Ik wil graag winnen in Apeldoorn en ga daar alles aan doen. De druk van het publiek en de ploeg voel ik niet, maar voor mezelf zou een eerste overwinning heel welkom zijn. Zeker als je dat hier kunt doen, in de Giro, in eigen land.”

Focus op Rio

De tijdritten en eventueel roze in de eerste week zijn het doel, met meer houdt Dumoulin geen rekening. “Ik denk dat je zonder hoogtestage niet mee doet voor het podium tegenwoordig. We hebben ervoor gekozen om dit seizoen de focus op Rio te leggen. De Olympische Spelen zijn eens in de vier jaar en de tijdrit wordt bovendien dit keer verreden op een parcours dat me goed kan liggen. Daarom staat alles in het teken van Rio. Het lijkt me normaal dat ik daar nu voor kies. Vorig jaar hebben we na de Vuelta de conclusie getrokken dat ik voor een klassement in een grote ronde mee kan doen, maar ook besloten dat dit niet voor 2016 zou gelden, vanwege Rio.” Dat hij wel de status van kopman heeft, is goed voor het leerproces. “Ik ben misschien nog nooit als kopman gestart in een grote ronde, maar wel in andere wedstrijden. De Tour de Romandie maakt wat dat betreft geen verschil met de Giro volgens mij. Ik moet wel leren om meer met mijn ploeggenoten te communiceren in deze rol. Ik ben iemand die zijn eigen plan trekt en ook vaak alleen in het peloton rijd. Als ik dan naar voren wil rijden op een bepaald moment, moet dat niet als verrassing komen voor mijn ploeggenoten. Maar ook dat is een leerproces  natuurlijk.” 

Foto: © Sportfoto

 



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl