Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Lindeman hoopt op eerste Tour-deelname

Lindeman hoopt op eerste Tour-deelname

Maandag 13 juni 2016

Interviews - Momenteel is Bert-Jan Lindeman actief in de Ronde van Zwitserland om zich definitief in de Tourploeg van LottoNL-Jumbo te rijden. Lindeman zit in de voorselectie van veertien renners en de kans is dan ook groot dat hij op 2 juli in Mont-Saint-Michel aan de start zal verschijnen. “Er is nog niks zeker, maar ik ga er vanuit dat ik de Tour zal rijden.”

Tekst: Richard Bender; Foto: Sportfoto

Vorig jaar leerde het internationale wielerpubliek Lindeman kennen dankzij ritwinst in de Ronde van Spanje. Hij won de zevende etappe naar La Alpujarra door een vlucht solo af te ronden. De voor hem zo kenmerkende aanvallende stijl betaalde zich daar eindelijk uit. Exact de reden dat de 26-jarige LottoNL-Jumbo coureur zich eigenlijk in alle wedstrijden waarin hij start wil laten zien: “Ik rij elke wedstrijd om te winnen en dan kijken we wel wat het wordt. Maar je moet er altijd in blijven geloven.” 

Dit seizoen heeft Lindeman nog geen imposant palmares bij elkaar gereden, maar dat is volgens hem logisch: “In de afgelopen wedstrijden heb ik vooral veel geknecht voor onze kopmannen. Ik voelde mij altijd goed, vooral in de Amstel heb ik veel goede dingen gezien.” 

Allereerste hoogtestage ooit voor Lindeman

Zijn deelname aan de Ronde van Zwitserland volgt op een hoogtestage van drie weken op Tenerife: “Het aantal keren dat ik de El Teide ben opgereden is bijna niet meer te tellen. Gelukkig is het een ‘loper’ en dat ligt mij wel. Het is mijn eerste hoogtestage ooit, dus het is nog even afwachten hoe mijn lichaam daarop reageert.” 

Lindeman vervolgt: “Zwitserland komt eigenlijk net iets te vroeg, omdat ik amper een week terug ben van hoogtestage. We hebben drie weken lang, veel en hard getraind. Het was supermooi en hopelijk neem ik dat goede gevoel mee naar de komende wedstrijden. Ik denk dat we in Zwitserland de eerste dagen zo goed mogelijk moeten zien door te komen. Als dat lukt dan verwacht ik dat we in het belangrijke slotweekeinde goed genoeg zullen zijn om vooraan mee te kunnen doen.”

“Gesink heeft direct de knop omgezet”

Lindeman doelde dan met name op het presteren van de twee kopmannen van LottoNL-Jumbo: Robert Gesink en Wilco Kelderman. Beide klassementsmannen waren – samen met Koen Bouwman – mee naar Tenerife. De goede prestaties van Steven Kruijswijk in de Giro hebben het viertal uiteraard extra gemotiveerd, maar tijdens de hoogtestage was er ook minder goed nieuws: Gesink werd niet geselecteerd voor de Olympische Spelen in Rio. Een wedstrijd waar ‘de Condor van Varsseveld’ zich nochtans wel op aan het voorbereiden was. “Natuurlijk hebben we daarover gepraat. Het valt uiteraard wel even tegen als je zoiets te horen krijgt, maar Robert is op en top prof en die heeft de knop direct weer omgezet.”Nieuwe tegensslag volgde echter, Lindeman zag zondag zijn ploeggenoot vallen en opgeven in Zwitserland.

Dienende rol

In die Ronde van Frankrijk zal Lindeman – mits de ploegleiding hem opneemt in het negental voor La Grande Boucle – (wederom) vooral in een dienende rol rijden: “In de Tour zal ik voornamelijk knechten voor Kelderman en Gesink, al zullen er gedurende die drie weken ook wel momenten zijn dat ik voor eigen kans mag gaan. In eerste instantie vertrek ik in een dienende rol, maar in een ploeg van negen renners zijn er altijd één of twee jongens die in bepaalde etappes een iets vrijere rol kunnen krijgen. Uiteraard hangt alles af van het koersverloop en de tactische besprekingen moeten natuurlijk nog gevoerd worden”, blikt hij vooruit. 

Nederlands kampioenschap

Tussen Zwitserland en de Tour wordt het NK verreden. Een wedstrijd die negen dagen na zijn verjaardag (16 juni) op de kalender staat. Vorig jaar deed Lindeman in zijn geboorteplaats Emmen tot in de finale mee voor de titel. En ook dit jaar hoopt hij weer mee te kunnen strijden, al wordt het op 25 juni in Goeree-Overflakkee waarschijnlijk een totaal andere wedstrijd dan in vorig jaar: “Het is een relatief korte wedstrijd en dat is denk ik niet in mijn voordeel”, zo besluit Lindeman. 

Foto: © Sportfoto

Speel mee met ons Tourspel, onder de eerste 800 inzenders verloten we bidons van profploegenEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl