Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Maurits Lammertink wil begin september weer koersen

Maurits Lammertink wil begin september weer koersen

Zondag 10 juli 2016

Interviews - Maurits Lammertink is herstellende van een zware val in de Ronde van Zwitserland. Begin september hoopt de Twentse renner van Roompot-Oranje Peloton weer te koersen.

Tekst: Richard Bender; Foto: © Sportfoto

Het is 13 juni. In de buurt van het Zwitserse stadje Olten staan een hele rij verzorgers met etenszakjes in de hand langs de kant van weg te wachten op het aanstormende peloton. We zijn in de bevoorradingszone van de derde etappe in de Ronde van Zwitserland 2016. Als de stofwolken van het peloton zijn opgetrokken, blijkt zich hier een persoonlijk drama te hebben afgespeeld. Roompot Oranje Peloton-renner Maurits Lammertink is vlak na het aanpakken van zijn zakje op een paaltje geknald: “Het was een zeer zware crash, maar gelukkig komt alles weer goed.”

Honger naar de fiets

Een zware hersenschudding, gebroken bovenkaak, een voortand kwijt, twee gebroken ribben, een gebroken rechterbovenarm en diezelfde arm ook nog eens uit de kom. Het lijstje aan blessures is ongekend lang, toch denkt Lammertink amper een maand later alweer aan zijn rentree in het profpeloton: “Ik hoop zelf eind augustus, begin september terug in koers te zijn.” 

Begin september worden onder meer de Tour of Britain en de Eneco Tour verreden. Lammertink heeft echter nog geen specifieke koers in gedachten voor zijn rentree: “Ik heb nog geen planning bekeken, daar heb ik ook nog niet aan gedacht eerlijk gezegd. Maar rond die tijd wil ik wel terug in koers zijn.”

Voorspoedig herstel

Het optimisme bij Lammertink wordt vooral veroorzaakt doordat zijn herstel de jongste dagen zeer goed verloopt: “Het gaat de goede kant op, maar ik merk nog wel dat ik heel snel moe ben. Mijn lichaam kan nog weinig hebben, maar het gaat steeds beter.” 

Lammertink heeft zelfs al op de fiets gezeten (zie foto). Iets wat vlak na zijn val voor onmogelijk werd geacht. Sommige volgers spraken al over het einde van dit seizoen voor de 25-jarige renner: “Vorige week ben ik voor het eerst op de Tacx gestapt. Daarvoor ben ik ook al een beetje op de crosstrainer bezig geweest. Ik merk dat het elke keer een beetje beter gaat, want eerst kon ik niet steunen op mijn arm en schouder. Toen was het nog lastig om op de Tacx te zitten, maar dat gaat nu wel goed allemaal.” 

Hoewel hij nog lang niet honderd procent is en vooral blij is weer thuis te zijn, voelt het wel erg lekker om weer te kunnen bewegen: “Je bent gewend om drie à vier uur per dag te gaan trainen en dan ineens doe je niks meer. Als ik nu op de fiets zit, dan voel ik mij gewoon goed. Je merkt wel dat je hebt ingeleverd aan conditie en kracht, maar we zijn hard aan het trainen om dat weer helemaal terug te krijgen.” 

Tour de France

Tussendoor probeert hij de verrichtingen van zijn collega’s in de Tour de France (en de Ronde van Oostenrijk, waar zijn ploeg Roompot Oranje Peloton actief is) zo goed mogelijk te volgen: “Normaal gesproken had ik de Tour ook gekeken, want er stonden geen koersen gepland voor mij in deze periode. Maar nu train ik zelf minder, dus ik kijk elke dag wel even de finale van de etappe. Ik mag vanwege mijn hersenschudding niet te lang televisiekijken, dus ook dit doe ik gedoseerd.” 

“Ik hoop dit jaar nog een paar goede uitslagen te rijden”

Lammertink zette vlak voor zijn zware valpartij een aantal indrukwekkende uitslagen neer, met onder meer winst in de Ronde van Luxemburg. Mogen we na zijn rentree nog iets van hem verwachten of is dat te veel gevraagd? “Daar durf ik niks over te zeggen, maar ik hoop dit jaar nog een paar goede uitslagen neer te kunnen zetten. Als dat niet mocht lukken, dan maak ik me daar ook geen zorgen over hoor. Het is vooral afwachten hoe de komende twee maanden gaan en dan kan ik mezelf wellicht weer wat doelen stellen. Nu is het vooral zaak volledig te herstellen en weer 100 procent te worden.” 

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl