Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Amy Pieters richt pijlen eerst op WK Baan

Amy Pieters richt pijlen eerst op WK Baan

Maandag 05 februari 2018

Interviews - Amy Pieters heeft haar pijlen gericht op het WK-baan dat vanaf woensdag 28 februari tot en met zondag 4 maart in het Omnisport in Apeldoorn zal worden afgewerkt. De nationaal baankampioene op de achtervolging zal met Kirsten Wild uitkomen op de koppelkoers.

Tekst: Dan Rolandus

"Het WK zat er aan wel te komen, maar als je het officieel van Peter Schep te horen krijgt, dan geeft dat toch wel een rustgevend gevoel’, gaf Amy Pieters tijdens de teampresentatie van Boels-Dolmans in het vernieuwde Van der Valk Hotel in Heerlen aan blij te zijn met de uitverkiezing. De Zwanenburgse behaalde in het Wit-Russische Minsk tijdens de Wereldbeker op de baan brons op de scratch en koppelde met Kirsten Wild naar het zilver. "Het ging al lekker in Minsk en heb nu nog ruim vier weken om voor het WK in topvorm te komen. Nu de koppelkoers Olympisch is geworden is het juist mooi om vanuit het eigen land toe te werken naar de Olympische Spelen van Tokio 2020, waarvoor ik me hoop te plaatsen."

Droom

Amy Pieters heeft er nu een jaar opzitten bij Boels-Dolmans. "Het is een mooie en sfeervolle ploeg met louter professionals en een professionele begeleiding’, zegt de voormalige renster van achtereenvolgens Merida, Skil/Koga, Skil/Argos en de UCI-teams van Argos/Shimano, Giant/Shimano, Liv/Plantur en Wiggle High5 het mooi te vinden om deel te mogen uitmaken van het beste vrouwenteam ter wereld. "Ik heb de afgelopen jaren stappen gemaakt in de breedte. Natuurlijk mag ik niet ontevreden zijn, ik heb mooie koersen gereden." Zo behaalde Pieters in het achterliggende wielerjaar etappeoverwinningen in de Healthy Ageing Tour en de Ronde van Engeland en ereplaatsen in Le Samyn (tweede), de Amstel Gold Race (zevende), de Tour of Yorkshire (vierde), het NK in Montferland (vierde), de Boels Rental Ladies Tour (drie top-10 plaatsen) en podiumplaatsen in de Thüringen Rundfahrt. Bovendien maakte Amy Pieters deel uit van de ploeg die zegevierde in de ploegentijdrit in de Healthy Ageing Tour en de Vargarda in Zweden en de tweede plaats op het WK in Noorwegen met als winnaar Team Sunweb. "We hebben een topteam met topmeiden, winnaars die je tot diep in de finale mee kunnen trekken en altijd gaan voor de overwinning. Ik hoop dit seizoen de stappen die ik bij Boels-Dolmans vooruit heb gemaakt met prestaties te kunnen onderstrepen. Mijn droom is een grote koers winnen, zoals een WorldTour klassieker. De ploegentijdrit is ook een mooie en zware discipline. Het aantal tijdritploegen is niet breed, maar het niveau is wel ontzettend hoog. Dat we op het WK hebben verloren van Sunweb maakt ons voor dit jaar alleen maar scherper om het nog beter te doen."

Allround

Amy Pieters is een renster, die net zo makkelijk de switch maakt van de baan naar het strand en de weg of van de weg naar de baan. De renster uit het team van ploegleider Danny Stam is allround. Zo was zij ook te zien in de strandraces van Hoek van Holland naar Den Helder (vijfde) en de gewonnen Beachrace Den Helder-Petten-Den Helder. "Ik zie de strandraces als een goede training op het seizoen, rijdt deze ook omdat mijn vriend (Stefan Vreugdenhil, DR) op het strand rijdt. Maar als je eenmaal op de fiets zit, wil je er ongemerkt toch alles uithalen. Het is iets meer dan een uur volle bak afzien, geweldig. Hoek van Holland naar Den Helder was een monsterrace, 135 kilometer buffelen door stroken met mul zand met de harde zeewind op de kop. Het was mooi, maar heel zwaar. Ik ben ook geen renster om lange tijd op trainingskamp te zijn in Spanje, wil competitief bezig zijn en daar past een uitstapje naar het strand en “de baan” heel goed in."

Focus

Dus ligt de focus tot en met het nakende WK op de baan, samen koppelen met Kirsten Wild. ‘Nu het in eigen land is ben je nog eens extra gemotiveerd’, sluit Amy Pieters af. "Tijdens het trainingskamp in Spanje is elke training op de weg gericht op de baan, sprinten en op snelheid, dus doe je daar tevens je voordeel mee voor de weg. Op snelheid is het is gewoon een half uur in het rood rijden. Er is veel overleg tussen mijn trainer bij Boels, Floris Goesinnen en baancoach Peter Schep. Heel belangrijk. Ik heb twee jaar niet meer op de baan gereden, dus was het begin van het baanseizoen best even wennen. Na het WK op de weg in september reed ik een maand later in Berlijn samen met Kirsten (Wild, DR) op het EK mijn eerste koppelkoers op de baan. Het was even wennen, maar we pakten wel brons.’"Amy Pieters en Kirsten Wild behoren in Apeldoorn tot de podiumkandidaten. ‘Ik heb het geluk dat ik mag rijden met Kirsten, toch één van de beste baanrensters ter wereld. Kirsten is heel sterk en explosief in de sprint. Ik kan ook wel goed aankomen, maar vanwege mijn wegervaring ben ik meer een “doorrijder”. We hebben vooraf wel eens een tactisch praatje, maar eenmaal op de baan loopt het dikwijls toch anders en voelen en vullen wij elkaar goed aan. We hebben nog drie weken om te trainen. Ik ben een weekje met de ploeg in Spanje en vervolgens ben ik de laatste twee weken volle bak in training om in topvorm te geraken. Ik hoop op een podiumplaats. De Engelsen (Elinor Barker en Eleanor Dickinson, DR), de Italiaansen en het Belgische koppel (Jolien d'Hoore en Lotte Kopecky, DR) zijn de grootste concurrenten, maar als alles op zijn plaats valt kunnen we ook zo maar voor de overwinning gaan." De familie Pieters is overigens goed vertegenwoordigd tijdens het WK-baan in Apeldoorn, want broer Roy rijdt de koppelkoers met Wim Stroetinga, vader Peter Pieters is bondscoach van de Belgische baanequipe en vriend Stefan Vreugdenhil is mecanicien bij de Belgen.

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl