Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
David Dekker is in winning mood

David Dekker is in winning mood

Vrijdag 29 maart 2019

Interviews - Hij was bepaald niet tevreden over vorig seizoen en besloot met een nieuwe trainer en nog meer inzet dat 2019 een veel beter wielerjaar moest worden. David Dekker plukt de vruchten van die inspanningen. Hij won met Brussel-Opwijk al de openingswedstrijd van de U23-series van de Nederlandse en Belgische bond en onlangs voegde hij daar een overwinning in de Omloop van de Houtse Linies aan toe. De renner van Metec-TKH hoopt die lijn voorlopig nog even door te trekken.

Tekst: Roy Schriemer

Een jaar van de waarheid is een veel misbruikt begrip, maar David Dekker vond wel dat er in 2019 meer uit zijn benen moest komen om wielrenner te willen blijven. “Het liep vorig jaar eigenlijk niet en aan het einde van dat seizoen was ik vastbesloten dat het anders moest. Ik wilde dingen omgooien, omdat ik toch het idee had dat er meer in kon zitten voor me. Ik zocht en vond een nieuwe trainer in Jan Boven, iemand die ik natuurlijk goed ken uit de tijd dat mijn vader Erik met hem fietste. En ik heb ook gewoonweg harder getraind in januari en februari. Op het trainingskamp voelde ik al dat ik echt goed was en ook de Ster van Zwolle gaf me vertrouwen. Het was mijn grote doel om meer te winnen in 2019 en gelukkig hoefde ik daar niet lang op te wachten.”

Blij met Brussel-Opwijk

In Brussel-Opwijk deed de kans zich voor en die greep de Brabander met Drentse roots met beide handen aan. “Zowel daar als in de Omloop van de Houtse Linies kon ik op mijn snelle benen vertrouwen. Na een harde finale bleven we met een groep over en vervolgens bleek ik de snelste van die kopgroep. Met beide zeges was ik blij. Maar Brussel-Opwijk zegt me wel net iets meer. Daar staan toch de beste Nederlandse én Belgische beloften aan het vertrek. Als je daar dan de beste van bent, geeft dat voldoening. De Houtse Linies winnen was ook mooi, maar door de concurrentie van de Ronde van Drenthe op de kalender was die wedstrijd wel een stuk minder sterk bezet.” De eerste twee zeges zijn binnen, heeft hij al een streefaantal in 2019? “Nee, dat vind ik onzinnig. Zeg ik nou dat ik er zeven wil winnen en dan worden dat er zes, dan heb je je doel niet gehaald. Laten we er eerst maar eens een derde bij doen.”

De Dorpenomloop van Drenthe kende die uitkomst niet. Achter de groep met winnaar Vermeltfoort en Havik, De Vries, Beukeboom en Janssen won Dekker de sprint voor de zesde plek. “Als ploeg zaten we met drie man in de finale waar andere teams beter vertegenwoordigd waren. Dat maakte dat ik vaker moest springen dan de concurrenten toen in de finale steeds groepen probeerden weg te rijden. Op een gegeven moment kun je niet meer overal op reageren en dan rijden ze natuurlijk weg. Maar ook aan deze wedstrijd houd ik een goed gevoel over, in ieder geval over mijn vorm en hoe ik me in de strijd kon mengen.” Gent-Wevelgem is zondag zijn volgende wedstrijd. “Mooi om met de nationale ploeg deze kans te krijgen. Het is de bedoeling ook nu in de finale mee te doen voor de prijzen. De Nations Cup heeft weinig wedstrijden die echt supergeschikt zijn voor mij, omdat ik het momenteel toch van mijn optreden op het vlakke moet hebben, dus ik zou graag een mooie klassering in de wacht slepen. De vorm is in ieder geval goed.”

NK's en Olympia's Tour

Hij hoopt de goed vorm tot eind april vast te kunnen houden en zich te tonen in wedstrijden als de Triptygue Monts et Chateaux en de Arno Wallaard Memorial. “Daarna even rust en opbouwen richting de Nederlandse kampioenschappen. Dat is echt wel een doel voor mij dit jaar. In het najaar is Olympia’s Tour dat. Het EK in Alkmaar? Lijkt me ook een mooie koers om naar toe te werken. Het zou mooi zijn als ik zondag alvast een goede indruk maak in het oranje, maar aan de andere kant zit er nog veel tijd tussen de finish in Wevelgem en de start van het EK. Ik zal me dan nog vaker moeten bewijzen ook.”

Het ultieme doel, is dat prof worden? “Daar ben ik nu nog niet zo mee bezig. Het lijkt me ook niet heel realistisch nu. Eerst wil ik dit seizoen vaker koersen winnen en kijken of dat ook lukt in goed bezette wedstrijden. Van daaruit gaan we verder denken. Ik ben nu vooral heel blij dat ik deze winter zo’n stap gezet heb.” In zijn jonge jaren werd hij vaker aan vader Erik gelinkt, maar dat wordt minder. “Het scheelt dat het alweer wat langer geleden is dat hij prof was. In Nederland zijn de mensen er ook ondertussen meer aan gewend, heb ik mijn eigen identiteit, waar in Vlaanderen vaak nog even wordt gememoreerd dat ik ‘de zoon van’ ben. Ik heb er niet zo’n last van hoor, maar ik zal mijn eigen weg moeten zoeken in het peloton.”

Dekker timmert ondertussen op Instagram aan de weg als sneakerverkoper. Meer info: @sneakerdave98

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl