Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Reza Ravenstijn: Knokken voor een elfde WK Veldrijden

Reza Ravenstijn: Knokken voor een elfde WK Veldrijden

Zaterdag 05 oktober 2013

Interviews - Reza Hormes-Ravenstijn is inmiddels 46 jaar oud, maar de renster van het Orange Babies Team gaat onverminderd ambitieus de winter in. De Gelderse hoopt ze een startplek op het WK Veldrijden in Hoogerheide af te dwingen. “Al besef ik dat het moeilijk wordt me te kwalificeren.”

Tekst: Roy Schriemer; Foto: Sportfoto

Twee vrouwen presenteerde het Orange Babies Cycling Team donderdag bij de teampresentatie in Den Bosch: de 21-jarige Lana Verberne en de 25 jaar oudere Reza Ravenstijn. De laatste is er ondertussen aan gewend dat haar leeftijd een item is. “Eigenlijk word ik er vanaf mijn veertigste toch een beetje bekeken omdat ik de moeder van sommige deelneemsters zou kunnen zijn. Maar voor mij is het ook in de aanloop naar deze winter geen echte vraag geweest of ik weer zou gaan crossen. Ik houd van sporten, wil bezig blijven en mijn grenzen blijven opzoeken op de offroad onderdelen mountainbike en veldrijden. Manager Frank Groenendaal van Orange Babies heeft me ooit gezegd dat ik bij hem kan blijven fietsen, zolang ik wil. En dat ben ik ook van plan te doen. Al moet dat niet ten koste van alles zijn, als het echt niet meer wil en ik achterin het veld op vele minuten doorkom, dan ga ik recreatief fietsen. Maar zolang ik het die jonge meiden bij tijd en wijle nog lastig kan maken, ben ik gewoon van de partij.”

Zware kwalificatie-eisen

Toch keek ze met enige zorg naar de kwalificatie-eisen die bondscoach Johan Lammerts formuleerde voor de wereldbekers van komende winter. “Je moet top 12 rijden in een wereldbeker om naar Hoogerheide af te mogen reizen. Dat zal niet meevallen, vorige winter is het me al net niet gelukt om top 15 te halen. En zelfs als ik het haal, heeft de bondscoach bij gelijksoortige resultaten laten doorschemeren dat hij de voorkeur geeft aan jonge rensters, die nog groeimogelijkheden hebben. Met steeds meer talenten zoals Yara Kasteleins en Annefleur Kalvenhaar worden de plekken schaars deze winter. Ook internationaal wordt de top steeds breder. Maar ik zie daar ook een uitdaging in. Ik ga niet vooraf roepen dat ik het niet halen zal, ga alles geven om het uiterste uit mezelf te halen. En zie vervolgens wel waar dat toe leidt. Belangrijk wordt vooral om kansen te krijgen om in wereldbekers te starten. En die vervolgens dan te verzilveren” aldus de Nederlands kampioene veldrijden van 1995.

Herstellen

Dat ze ouder wordt, merkt ook Ravenstijn zelf. “Het herstellen van een zware inspanning gaat me steeds moeilijker af. Ik merk dat in de training een paar dagen na een cross. En eigenlijk moet ik ook geen twee crossen in één weekeinde meer rijden, dat wordt langzaam te belastend voor me.”

RezaCoach.nl

De renster - die in februari 47 wordt – is bovendien niet in de gelegenheid om volledig met het crossen bezig te zijn. “Ik ben lifestyle coach onder de naam RezaCoach.nl en help daarbij mensen die een gezondere levensstijl willen. Dat doe ik als ZZP’er en dan ben je niet altijd in de gelegenheid om nee te zeggen tegen een klant als je wilt trainen. Ik probeer mijn werk en mijn sport te combineren met de opvoeding van onze 14-jarige zoon Lance en dat alles vraagt veel flexibiliteit en energie in de winter. Maar ik haal er aan de andere kant nog zoveel voldoening uit. Nog altijd vind ik verbeterpunten op het gebied van techniek, voeding en training. Zaken die als compensatie moeten dienen voor het feit dat je elk jaar toch iets inlevert op de concurrentie. Dat alles geeft me de motivatie om er nog een jaar vol voor te gaan en mijn grenzen op te zoeken. En ook al is de kans klein, ik hoop stiekem toch te starten begin februari op het WK in Hoogerheide.”

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl