Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Rudi van Houts: 'Ik maak ieder jaar nog stappen.'

Rudi van Houts: 'Ik maak ieder jaar nog stappen.'

Zaterdag 23 maart 2013

Interviews - CylingOnline.nl interviewt iedere zaterdag een prominent uit het wielrennen. Dit keer Rudi van Houts, momenteel actief in de Cape Epic. De Brabante mountainbiker vertelt over de Zuid-Afrikaanse mountainbikewedstrijd, zijn prettig gestoorde ploeggenoot José Hermida en zijn ambities. ‘Ik zet ieder jaar nog een stap.’

Cape Epic
“Ik rijd de Cape Epic met José Hermida. We begonnen heel goed, werden tweede in de proloog, wonnen de eerste etappe. Maar daarna hebben we net iets te veel pech gehad op de verkeerde momenten. We staan vierde en het wordt heel moeilijk om dit weekend nog iemand van het podium te stoten. Toch mogen we tevreden zijn: top vijf en een etappe, dat is niet slecht. De Cape Epic is een schitterend evenement. Je krijgt er het ‘on the road’- gevoel van. Er heerst ook een beetje een festivalsfeer. We slapen in een camper, er is heel veel contact met toeschouwers en andere deelnemers. Het is loodzwaar, maar er wordt ook veel gelachten.”

José Hermida
“We zijn niet vies van een beetje humor. José kan zo gek zijn als een deur. In 2010 reed ik ook de Cape Epic met hem. Toen was het voor ons echt voorbereiding op het seizoen, dus we hoefden niet iedere etappe voluit. Op een gegeven ogenblik besloten we gas terug te nemen. Ging José achter een bocht in het zand liggen en maakte hij allemaal zwembewegingen. ‘I need water, I need water’, riep hij op het moment dat Bart Brentjens de hoek om kwam. Die schrok zich kapot, haha. Bart is fanatiek, hè. Met hem heb ik mijn eerste Cape Epic gereden. Toen heb ik het heel zwaar gehad, Bart was toen echt nog een stuk beter dan ik. Maar we wonnen wel twee etappes en eindigden als derde in het klassement. José is echt een clown, maar ook hij weet precies wanneer hij serieus moet zijn.”

2013
“Na de Cape Epic wil ik scoren in de World Cups. Mijn volgende piek ligt rond mei, juni als er vier achter elkaar verreden worden. De derde echte piek ligt eind augustus rond het WK, maar ik wil eigenlijk ook heel graag de Nederlandse titel terug. Vorig jaar heb ik niet meegedaan vanwege mijn voorbereiding op de Olympische Spelen, maar ik vind het toch een mooie titel om te hebben. Dus ik ben zeker van de partij.”

Top acht
“De nieuwe eis om mee te doen aan het WK is een plaats in de top acht van een Wereldbeker. Dat is overdreven streng. Het afgelopen jaar was een plek in de top twaalf voldoende voor deelname aan de Olympische Spelen. Een top acht plek behaal je niet zomaar. De wereldtop laat eigenlijk nooit een wereldbeker schieten. Je ziet constant dezelfde namen, probeer daar maar eens tussen te komen. Ik maak me niet echt zorgen. Ten eerste mag de bondscoach altijd beslissen alsnog iemand mee te nemen die niet aan die eis heeft voldaan, ten tweede denk ik dat ik in staat moet zijn om top acht te rijden. Ik denk dat ik de laatste twee jaar heb laten zien dat ik dicht tegen de top aanzit. Ik ben een keer vijfde en een keer zesde geworden op het EK. Dan moet in de wereldbeker een top acht mogelijk zijn, want de meeste toppers komen uit Europa. Ik kan mezelf heel goed focussen op kampioenschappen. Als ik me focus op een bepaalde wereldbeker, gaat het lukken.”

Verbeterpunten
“Ik moet vooral aan mijn techniek blijven werken. Als Nederlander heb je het nadeel dat er geen echte bergen en afdalingen in de omgeving zijn. Ik ben deze winter tweeënhalve week in Zuid-Afrika geweest, daar heb ik heel veel op techniek getraind. In de afdaling kan ik iedereen bijhouden, alleen de toppers kunnen op die momenten hun hartslag laten zakken. Bij mij blijft mijn hartslag net zo hoog als in de klim, omdat een afdaling gewoon ontzettend veel concentratie vergt. Zij herstellen, ontspannen en beginnen weer iets frsser aan de volgende klim. Ik niet. Ik heb geen techniektrainer, dat is te duur. Maar ik leer heel veel van die wereldtoppers met wie ik train. Ralph Näf, José Hermida: dat zijn technische natuurtalenten.”

Olympische Spelen London
“Mijn basisniveau was vorig seizoen goed, alleen in aanloop naar de Spelen kende ik toch een paar tegenslagen: een schouder die uit de kom was, opgerekte enkelbanden. Het kwam er niet helemaal uit. Tot halverwege de wedstrijd ging het nog redelijk, maar daarna maakte ik een paar foutjes en was een topklassering weg. Ik ben niet ontevreden over 2012, alleen op de momenten dat ik er echt wilde staan, lukte het niet.”

De sport
"Mountainbike is een sport die zichzelf aan de man moet brengen. We zijn de laatste jaren ontzettend goed bezig. We werken heel veel met social media, en hebben met Red Bull nu een prachtige mediapartner. Alle World Cups worden live op internet uitgezonden. Dat maakt de stap naar tv weer kleiner. Iedereen trekt er keihard aan. We proberen de sport steeds met kleine veranderingen aantrekkelijker te maken.”

Doping
“Ik werd eind 2010 tijdelijk geschorst omdat er clenbuterol in mijn lichaam werd gevonden, maar gelukkig heb ik mijn onschuld kunnen bewijzen. Ik denk er niet veel meer aan, ook niet nu er in het wegwielrennen zoveel schandalen naar boven komen. Ik heb het achter me gelaten, maar het heeft wel even geduurd voordat ik het mentaal verwerkt had. Ik weet dat je onze sport kunt beoefenen zonder doping. In het begin van de mountainbikesport kwamen er veel mensen over van het wegwielrennen. Die zullen ook wel wat van hun methodes hebben meegebracht, maar inmiddels is mountainbike echt een aparte tak van het wielrennen. Het is technischer dan wegwielrennen, dat maakt doping minder interessant. En, dat is het belangrijkst, er gaat minder geld in om. Hoe meer geld, hoe meer doping.”

Vaandeldrager
“Ben ik de vaandeldrager van de Nederlandse mountainbikesport? Nou ja, misschien wel. Maar ik hoop dat ik niet al te lang blijf. We hebben met Henk Jaap Moorlag en Michiel van der Heijden een paar echte talenten. Voor de sport is het alleen maar goed dat die jonge gasten erbij komen. In de tijd van Brentjens was de top net iets breder. Ik hoop dat die jonge jongens de lijn kunnen doortrekken. Ik heb er wel vertrouwen in. Als je bij de beloften écht goed bent, is de kans groot dat je ook een goede prof wordt."

Motivatie
“Ik ben nog altijd zeer gemotiveerd. Ik train met plezier. Zelfs als ik geen professional was, zou ik iedere dag op de mountainbike zitten. Ik merk dat ik ieder jaar nog een stap maak. Misschien word ik nooit wereldkampioen, maar er zijn nog zoveel wedstrijden waar ik op de erelijst wil komen.”Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl