Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Bauke Mollema is klaar voor sterk slotakkoord

Bauke Mollema is klaar voor sterk slotakkoord

Donderdag 27 augustus 2015

Interviews - Geen Vuelta voor Bauke Mollema dit jaar. Hij had behoefte aan rust, maar reed wel veel criteriums na de Tour en zegevierde in Tiel, Steenwijk en Oostvoorne. Mollema vervolgt zijn seizoen aan de andere kant van de oceaan in Canada op 2 september met de Tour of Alberta en de twee eendaagse World Tour wedstrijden Grand Prix Cycliste de Québec op 11 september en twee dagen later de Grand Prix Cycliste Montréal.

Tekst: Theo Sikkema/Foto: Sportfoto

Wedstrijden waar de nummer zeven van de Tour de France naartoe gewerkt heeft middels een weekje trainen in de Franse Alpen, waar hij ook tijd had om als ambassadeur van de ‘Fiets voor een huis’ Foundation bijna zes ton te overhandigen. Bijeengebracht door 380 deelnemers die de Galibier gingen beklimmen en minimaal duizend euro sponsorgeld per persoon ingezameld hadden. De Galibier moest vanwege aardverschuivingen in de Ronde van Frankrijk uit het parcours geschrapt worden. Mollema maakte dat goed door afgelopen zaterdag zelf twee keer de Alpenreus te beklimmen.

Beter niveau gehaald in Tour

Ruim vier weken na de finish kijkt de kopman van Trek Factory Racing nog altijd positief terug op de Tour de France: “Ik heb een beter niveau gehaald dan de afgelopen jaren. Het is een zware tour geweest, maar ik heb lichamelijk een stap gezet dit jaar. Alle toppers waren aanwezig en die waren ook goed. Daarom was mijn klassering ook het maximaal haalbare. Als topsporter blijft het doel om jezelf te verbeteren. Niet qua uitslag, maar wel qua getrapte vermogens ten opzichte van voorgaande jaren en dat is weer gelukt. Bovendien ben ik drie weken fit gebleven en naar het einde toe verbeterde ik ook nog. Ja ik heb een goed niveau gehaald en ben blij met mijn Tour.” Dat heeft het management van de ploeg ook gezien, want ze waren volgens Mollema tevreden over het eindresultaat.

Doodmoe na Tour

Daar waar veel klassementsmannen na la Grande Boucle alweer strijden in de Ronde van Spanje heeft Mollema die ambitie dit jaar niet gehad: “Ik heb nu echt even rust kunnen nemen. Heb nog wel de Classica San Sebastian gereden, een wedstrijd waar ik echt nog naar uitkeek (en zesde werd red.), maar de eerste twee weken was ik echt wel moe hoor. Ik heb alleen criteriums gereden en probeer nu weer in het ritme te komen. Vorig jaar reed ik de Eneco Tour nog, maar dat is natuurlijk niet echt een wedstrijd voor mij.” Bovendien was de Groninger in aanloop naar de Tour lang van huis en waren er de problemen met de rug, wat veel tijd en energie gevraagd heeft: “Mijn rug is weer in orde, maar eigenlijk duurde het tot een week voor de start voordat het weer helemaal goed voelde.” Ook daarom dit jaar geen Vuelta. “Misschien volgend jaar weer,” aldus Mollema, die alle plichtplegingen na Frankrijk over zich heen liet komen, maar dat had ook zo zijn mentale weerslag: “Ik heb veel criteriums gereden en iedereen wil logischerwijs iets van je. Ook mijn eigen Bauke Mollema Tocht nog natuurlijk. Hartstikke leuk allemaal hoor, maar aan het einde van die dag was ik wel doodmoe.”

Resultaat in Canada

De laatste tien dagen heeft Mollema weer serieus getraind: “Maar als ik nu een wedstrijd moet rijden, zou ik niet precies weten waar ik nu sta. Daarom is het goed om eerst in Alberta te rijden. Dat is een goede voorbereiding op die twee World Tour klassiekers. Vorig jaar werd ik twee keer tiende geloof ik en ik wil graag een mooi resultaat meenemen in deze wedstrijden.” Voor het zover is, staat voorafgaand aan de Tour of Alberta in Amerika eerst nog een sponsortocht met Trek op het programma van maar liefst 280 kilometer: “We hoeven geloof ik niet de hele afstand te rijden, maar ik heb nog wel zin in een goede duurtraining.” Na het klassiekerweekend in Canada vliegt Mollema weer terug naar Nederland om zich voor te bereiden op het WK in Richmond: “Het zal een andere rol zijn dan de afgelopen jaren. Ik heb het parcours al op een video met commentaar van mijn trainer gezien. Er zitten een paar korte klimmetjes in, maar het is niet het ideale parcours voor mij. Normaal gesproken zal het mijn rol zijn om rond de 200 kilometer de koers hard te maken en mee te springen.” Een week na het WK rondt de dan bijna 29-jarige renner het seizoen traditioneel af met de Ronde van Lombardije: “Ik heb niet heel veel koersdagen meer, maar nog wel vier mooie eendaagse wedstrijden.”

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl