Kijk ook eens op

Volg onsinterviewt
Yoeri Havik ziet uit naar Zesdaagse van Amsterdam

Yoeri Havik ziet uit naar Zesdaagse van Amsterdam

Dinsdag 29 november 2016

Interviews - De Zesdaagse van Amsterdam op 21 oktober 2014 ligt bij Yoeri Havik nog vers in het geheugen. "Als je je opa na dat vreselijke ongeluk in coma op de piste ziet liggen, dan is dat heel bizar. Ik reed samen met Niki Terpstra. Ik moest en zou voor hem winnen. Toen opa was hersteld kon ik hem gelukkig vertellen dat Niki en ik de Zesdaagse van Amsterdam hadden gewonnen. Zou hij op dat moment niet zijn hersteld, zou die overwinning namelijk niets waard zijn geweest."

Tekst: Dan Rolandus; Foto: © Sportfoto

Cees Stam zal zijn kleinzoon van dinsdag 6 tot en met zondag 11 december vast en zeker vanaf de tribune van het Velodrome in Sloten op het Amsterdamse hout rond zien razen. Yoeri Havik en Niki Terpstra hadden hun titel graag willen verdedigen. "Amsterdam geeft een speciaal gevoel, daarom hadden Niki en ik hier graag samen willen rijden." Terwijl Niki Terpstra gaat koppelen met Raymond Kreder rijdt Yoeri Havik samen met Wim Stroetinga, zijn maat in de Six Days Series. Het koppel behaalde een goede vijfde plaats in de zeer sterk bezette Zesdaagse van Londen achter de winnaars Kenny de Ketele/Moreno de Pauw, niemand minder dan het bejubelde thuisduo Sir Bradley Wiggins/Mark Cavendish en de Australiërs Cameron Meyer en Miles Scotson. "We stonden vierde, maar op de laatste dag kwamen de Duitsers (Leif Lampater en Marcel Kalz, DR) nog over ons heen. Het deelnemersveld in Londen was supersterk. We stonden nog vierde, zelfs dicht tegen de derde plaats aan, maar waren uiteindelijk toch wel tevreden met de vijfde plaats. De Zesdaagse van Amsterdam is heel belangrijk, want het is de tweede wedstrijd in een serie van vier zesdaagsen. Ik rij samen met Wim Stroetinga. Na Londen en Amsterdam rijden we van 19 tot en met 24 januari in Berlijn en van 26 tot en met 31 januari in Kopenhagen. De beste twaalf koppels van de Six Days Series mogen op 17 maart naar Mallorca. Het prijzengeld is best lucratief. We staan er goed voor en gaan in Amsterdam dan ook voor de overwinning. Cavendish/Wiggens en het Australische koppel Meyer/Scotson zijn er niet bij, dus denk ik dat we een goede kans maken." De 25-jarige Assendelfter kwam in ’t Kuipke ook uit in de Zesdaagse van Gent. "Alex Rasmussen werd ziek, waarna ik eerst alleen reed, daarna nog even met Nick Stöpler en vervolgens afsloot met Alex Rasmussen. Ik was goed in vorm en dan is het jammer dat je zo doelloos moet rondrijden."

Valpartijen

De veelvuldig baankampioen in verschillende disciplines, die in 2011 samen met Nick Stöpler ook de Zesdaagse van Tilburg won, kan doorgaans ook goed uit de voeten op de weg, maar wil het achterliggende wielerjaar bij Team 3M snel vergeten. "Door een val tijdens het trainingskamp in februari viel een deel van het seizoen al in het water"gaat de winnaar van een rit in de Ronde van Normandie (2012), de ZLM Tour en de Himmerland Rundt (in 2013) en de overwinning in de Antwerpse Havenpijl (2014) verder. "Ik heb Kuurne-Brussel-Kuurne en de Driedaagse van West-Vlaanderen nog wel gereden, maar heb daarna een maand niet meer gefietst. De derde plaats in de Zuidenveld Tour gaf me weer moraal, maar een week later lagen we in de Flèche du Sud met een mannetje of veertig op een hoop, waarbij ik hard op m’n hoofd ben gevallen. Lag ik er weer twee weken uit. Mijn enige doel was het NK op Goeree-Overflakkee. Daar had ik  m’n zinnen op gezet, ben in de aanloop naar het NK heel diep gegaan in de Tour de l ‘Oise en de ZLM-Toer. Het NK was een mooi podium om me te laten zien. Het werd een deceptie, want ik werd ziek en kon niet starten. Intussen was de onzekerheid over het voortbestaan bij Team 3M al begonnen. Het was allemaal zo vaag waar we wel of niet zouden starten."

Leerschool

De voormalige continentale renner van Van Vliet/EBH Elshof en later De Rijke-  Shanks (2010 tot en met 2014) en SEG Racing (2015) trok na het NK zijn plan. "Ik heb tegen mezelf gezegd volledig voor de baan te gaan, wilde daar goed zijn. Ik heb vanaf dat moment geen druk meer gezet op de wegwedstrijden (o.a. de Veenendaal-Arnhem Classic, DR). Zo heb ik me met duur- en baantrainingen gericht op het baan seizoen. Het begin in de Revolutions Serie in Manchester was goed met twee overwinningen op de puntenkoers en we bleven het team Wiggins op de tweede plaats voor." Yoeri Havik komt met opa Cees Stam en zijn oom Danny Stam (nu succesvol ploegleider bij Boels-Dolmans) uit een echt wielernest. "Danny is 19 jaar ouder, dus keek ik best tegen hem op. Ik heb van dichtbij ondervonden en kunnen zien hoe hij, qua training, voedsel, op tijd rusten, geleefd heeft en wat hij heeft gedaan en gelaten heeft voor zijn sport. Je wist zelf niet beter, raakte daar in vergroeid. Ik trok als zijn kleine broertje met hem op, keek alles van hem af. Daarnaast heb ik ook enorm veel geleerd van Niki Terpstra. Hij is een echte Zaankanter van niet lullen maar poetsen. Niki heeft door een keiharde training en koersinzicht bereikt waar hij nu staat. Als je hem bezig ziet, weet je dat niets voor niets komt aanwaaien. Hij komt bij sommigen misschien over met een grote bek, maar hij zal zijn maten altijd helpen waar hij kan."

Team Raleigh GAC

Yoeri Havik, die de ZLM-Toer in 2013 beschouwd als zijn mooiste wegoverwinning (‘ik heb toen bewezen ook op de weg best een aardig stukje te kunnen fietsen’), is content met zijn nieuwe ploeg, Team Raleigh GAC uit het Britse Derby. "Het is een continentale ploeg, maar zij zijn professioneel doorgaans verder dan de meeste continentale teams uit Nederland", sluit Yoeri Havik, die samen met zijn vriendin Tessa Raaijmakers, op zoek is naar een passende woning in Assendelft, af. "Het is allemaal super geregeld bij Team Raleigh. Ik kreeg alvast een berg wielerkleding mee, waar je bij 3M het hele seizoen mee moest doorkomen. Ik reed ook nog een paar wedstrijdjes in het Velodrome van Derby, won er twee. En als je dan ziet hoe onwijs je met respect door de fans wordt gewaardeerd en de kennis die zij hebben, dat kom je op de baan in Alkmaar niet tegen. Het wegprogramma van april tot eind juli sluit perfect aan op de baan. Zo rijden we in drie weken tijd tien omlopen of wel criteriums, de Tour Series, op hoog niveau, die worden uitgezonden op Sky. Sebastiaan Mora (winnaar Zesdaagse van Rotterdam 2016, DR) won die cyclus. We hebben meteen huiswerk meegekregen om deze wedstrijden op tv terug te kunnen zien." De gedreven coureur maakt tussen de wedstrijden door veel trainingsuren. "We hebben in Noord-Holland een lekker ploegje (o.a. Ramon Sinkeldam, Niki Terpstra en Thijs Al, DR) om uren lang door de polder te jagen. Een appje is al voldoende om de mannen bij elkaar te krijgen. Intentietraining doe ik op de baan." Yoeri Havik en Wim Stroetinga zien de Zesdaagse van Amsterdam als een groot doel. "Nogmaals, we maken een goede kans op de overwinning, en daar gaan we ook voor."

Koppels

1. Niki Terpstra + Raymond Kreder (NED).

2. Kenny de Ketele + Moreno de Pauw (BEL)

3. Yoeri Havik + Wim Stroetinga (NED)

4. Leif Lampater + Marcel Kalz (DUI)

5. Albert Torres + Sebastian Mora Vedri (SPA)

6. Andreas Graf + Andreas Müller (OOST)

7. Andy Tennant + Chris Latham (GBR)

8. Jesper Morkov + Marc Hester (DEN)

9. Pim Ligthart + Jens Mouris (NED)

10. Christian Grassman + Max Beyer (DUI)

11. Tristan Marguet + Claudio Imhoff (ZWI)

12. Dan Holloway + Bobby Lea (USA)

Foto: © SportfotoEerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl