Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

interviewt
Joost van der Burg focust zich op het wegseizoen

Joost van der Burg focust zich op het wegseizoen

Maandag 19 februari 2018

Interviews - Joost van der Burg liet vooraf aan de ploegenpresentatie van de continentale formatie Vlasman Cycling Team in Avifauna in Alphen aan den Rijn weten zich in 2018 te willen focussen op de weg. "De baan draaide dit seizoen voor geen meter" wees de Nootdorper op het voor hem desastreus verlopen NK Omnium in Apeldoorn en het NK Duur in Alkmaar.

Tekst: Dan Rolandus

"‘Ik ben in december tijdens de training gevallen, heb daardoor tien dagen niet kunnen trainen. Desondanks had ik meer van het NK gehoopt, maar nogmaals, het is niets geworden." De 24-jarige coureur van Vlasman baalt van het feit dat de KNWU en het NOC-NSF de stekker uit de achtervolgingsploeg hebben getrokken. "Zij willen uitsluitend prestaties met podiumplaatsen zien en dat was heel vervelend voor mij, want ik paste precies in de rol van het team." Joost van der Burg, die op 11 augustus 2016 tijdens de kwalificatie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op de piste van het Olympic Velodrome niet alleen zwaar ten val kwam en daarmee met zijn ploeggenoten Jan-Willem van Schip, Wim Stroetinga en Tim Veldt zijn Olympische droom op goud in duigen zag vallen en daarbij ook nog met een spierscheuring ruim vier maanden uit de roulatie is geweest, baalt van het feit dat er geen budget meer is om aan een goede achtervolgingsploeg te bouwen. "De ploegenachtervolging, het omnium en de puntenkoers zijn altijd mijn hoofddoel geweest,  ik deed het wegrennen ernaast." Met Vlasman keren de kansen weer voor Joost van der Burg. "Vlasman combineert het baanwielrennen met de weg. Ton Welling, de teammanager, zet zich ook in voor het baanwielrennen. Op de baan doe je snelheid en techniek op, waarmee je op de weg je voordeel kunt doen. Het lijkt me supergaaf om weer in een baanteam te achtervolgen. Maar omdat er heel veel tijd in de opbouw van een achtervolgingsploeg gaat zitten, haken er jammer genoeg ook telkens renners af om zich uiteindelijk toch te willen voorbereiden op het wegseizoen."

WK-baan Apeldoorn

Joost van der Burg zal het WK-baan in Apeldoorn met enige weemoed gaan volgen. "Natuurlijk is het jammer het zelf niet mee te mogen maken, maar als liefhebber ben ik benieuwd hoe Jan Willem van ’t Schip het op het omnium en de puntenkoers gaat doen. Ik ga zeker kijken als Jan Willem moet rijden, dan ben ik er toch een beetje bij. Het is gaaf om te zien hoe je oude ploeggenoten het op het WK doen en welke resultaten zij zullen neerzetten. Niet alleen voor hen zelf, maar het is ook van belang het baanwielrennen in de picture te brengen. Je ziet het in elke sport, zoals tijdens de Olympische Spelen in Zuid-Korea met Sjinkie Knegt."

Het is koers

De in Rotterdam woonachtige Delflander heeft de knop omgedraaid om zich voor te bereiden op het wegseizoen. "Nee, ik laat het baanwielrennen niet vallen, daar is de sport me te lief voor, maar ik wil optimaal aan de start komen in de Ster van Zwolle. De focus ligt vanaf maart tot en met oktober bij Vlasman op de weg. Ik ben in Spanje op trainingskamp geweest en heb vervolgens mijn kilometers gemaakt in Nederland met onder meer de groepstrainingen." Joost van der Burg en zijn ploeggenoten, bij wie de baanspecialisten Wim Stroetinga, Yoeri Havik en Dion Beukenboom wat later zullen instromen, wacht een vol wegprogramma. "Het is met De Ster van Zwolle, de Ronde van Zuid-Holland, de Ronde van Drenthe, de Ronde van Groningen en de Volta Limburg Classic tot aan april elk weekend koers. Ik wil na de laatste trainingsklassieker in Sleen vanaf De Ster klaar voor zijn voor seizoen."

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Interviews Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl