Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Alkmaar schrijft geschiedenis met eerste titelstrijd Team Relay

Maandag 05 augustus 2019

EK Alkmaar -  Op de openingsdag van het Europees Kampioenschap op de weg in Alkmaar komen direct de elite-mannen en -vrouwen in actie op een nieuw onderdeel: de Team Mixed Relay. Voor het eerst wordt er een ploegentijdrit met drie mannen en drie vrouwen verreden op een internationaal kampioenschap en zijn daar medailles mee te verdienen. Nederland aast op eremetaal op dit onderdeel.

Acht landen gaven zich op  voor deze eerste titelstrijd op dit onderdeel. Nederland neemt het – met Marianne Vos, Riejanne Markus, Amy Pieters, Ramon Sinkeldam Bauke Mollema en Koen Bouwman – op tegen de Belgen, Italianen, Fransen, Duitsers, Tsjechen, Russen en Slowaken. De Belgen gaven bij monde van Tourritwinnaar Thomas de Gendt al aan dit EK-nummer serieus te nemen, ook als voorbereiding op het wereldkampioenschap op dit onderdeel in Yorkshire later dit jaar. Ook bondscoach Loes Gunnewijk van Nederland hoopt op een succes. “Omdat donderdag de tijdritten voor mannen en vrouwen zijn, was het nog wel puzzelen om ook voor dit onderdeel een sterke formatie aan het vertrek te krijgen, maar ik denk wel dat we een goed team hebben voor deze Team  Mixed Relay.” Het is de dagen voordien een kwestie van finetunen. “We gaan kijken wat de beste volgorde is, hoe lang de kopbeurten moeten zijn van iedereen en alles nog even een keer goed oefenen voordat we er woensdag aan beginnen.”

De drie mannen vertrekken als eerst voor hun land en er zit telkens drie minuten tussen de startende ploegen. De vrouwen van datzelfde land staan klaar op een startpodium en krijgen een signaal van de jury als hun mannenteam gefinisht is en zij vertrekken mogen. Wie met de twee teams van telkens drie de snelste tijd neerzet, schrijft geschiedenis en mag zich de eerste Europees kampioen Team Mixed Relay op de weg noemen. In het mountainbiken wordt dit onderdeel ook verreden, maar dan leggen de deelnemende sporters voor hun land één voor één het parcours af. De gefinishte renner moet de ander aantikken voordat deze van start mag gaan.Eerder...

EK Alkmaar Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl