Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Alkmaar kijkt tevreden terug op EK

Maandag 12 augustus 2019

EK Alkmaar - De Nederlandse wielerploeg kwam als grote winnaar uit de bus na vijf dagen Europees Kampioenschap wielrennen op de weg in Alkmaar (7-11 augustus). Vijf Europese titels gingen naar de vaderlandse wielrenners. De Italianen deden daar met vier keer goud nauwelijks voor onder.  Wethouder Pieter Dijkman van Alkmaar keek trots terug op het evenement. “Dit heeft Alkmaar en de regio in heel Europa fantastisch op de kaart gezet.”

Op de openingsdag wisten de Nederlandse deelnemers aan de Team Mixed Relay goud te behalen. Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Koen Bouwman, Amy Pieters, Riejanne Markus en Floortje Mackaij schreven geschiedenis door de allereerste titel op dit onderdeel ooit te winnen, gade geslagen door een al enthousiast publiek van wielerliefhebbers uit geheel Europa en veel nieuwsgierige en enthousiaste inwoners van Alkmaar zelf. Die ochtend was er ook al goud behaald door de Zeeuwse Shirin van Anrooij (junior-vrouwen). Op dag twee was er een Europese titel voor Ellen van Dijk, die al voor de vierde keer de zege voor zich opeiste in de tijdrit voor elite-vrouwen. Op vrijdag was het de jonge Twentse Ilse Pluimers die het Wilhelmus voor zich hoorde spelen na de wegwedstrijd voor de junior-vrouwen, waarna Amy Pieters op zaterdag nog eens goud veroverde voor Nederland in de wegwedstrijd voor elite-vrouwen. Met ook nog eens twee zilveren en twee bronzen medailles was de vaderlandse wielerequipe goed voor negen plakken, waarmee men veruit het meest succesvolle land was van dit kampioenschap. Maar ook het Vlaamse wielertalent Remco Evenepoel schreef geschiedenis in Alkmaar door daar zijn eerste titel bij de elite te winnen, hij won de tijdrit voor de mannen. Het publiek aan de Kanaalkade hoorde naast de Nederlandse en Belgische hymnen ook de volksliederen van Italië, Oekraïne en Denemarken spelen.

Europees kampioene bij de vrouwen Amy Pieters – woonachtig in Zwanenburg – was enthousiast over de ontvangst in Alkmaar. “Ik heb mijn naam veel gehoord langs de kant van het parcours en de mensen waren super enthousiast. Het was voor mij heel bijzonder om hier mijn eerste individuele Europese titel te behalen. En twee keer in één week goud te pakken, want ik stond ook al op de hoogste trede van het podium in de Team Mixed Relay. Ik had al een goede band met Alkmaar omdat ik hier ontelbaar veel rondjes op de wielerbaan heb gereden, maar met deze twee titels is deze stad nog dierbaarder geworden.” Op social media waren de dankbetuigingen van de Nederlandse deelnemers aan het enthousiaste publiek talrijk. Laurens ten Dam vond het EK een goed middel om Alkmaar en de regio op de kaart te zetten. De ambassadeur van het EK. “Hollandser krijg je het niet, met de kaasmarkt, de molens, het landschap.”

Wethouder Pieter Dijkman van Alkmaar kijkt terug op een top evenement met een brede glimlach: ’Als wethouder sport en economie én als inwoner van Alkmaar ben ik super trots op hoe het EK is verlopen met ongekende publieksaantallen. Het heeft alle verwachtingen overtroffen met veel Nederlands succes. Dit heeft Alkmaar en de regio in heel Europa fantastisch op de kaart gezet! Ook grote complimenten voor de uitvoerende organisatie en de onvermoeibare inzet van de vele honderden enthousiaste vrijwilligers.”

Foto: Sportfoto

 

 

 

 

 Eerder...

EK Alkmaar Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl