Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Ellen van Dijk aast op nieuwe Europese titel

Dinsdag 06 augustus 2019

EK Alkmaar - De afgelopen drie jaar wist Ellen van Dijk steeds opnieuw het Europees Kampioenschap tijdrijden te winnen. Ook in Alkmaar gaat de renster van Trek-Segafredo voor het goud. “Er wacht een vlakke tijdrit en daar ben ik in het voordeel. Nog meer dan het glooiende parcours van het WK biedt dit EK mij de kans om vol voor de winst te gaan. En met die ambitie start ik dan ook. Het zou heel mooi zijn als het ook in eigen land lukt om die titel te veroveren.”

Nederland is bij de vrouwen een tijdritnatie om rekening mee te houden. Op het afgelopen wereldkampioenschap in Innsbruck stonden drie Nederlandse vrouwen op het podium: Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen veroverden goud en zilver, Van Dijk kreeg het brons omgehangen. “Zelfs een NK is daarmee in ons land een ongelofelijk sterk bezette wedstrijd” erkent Van Dijk, die in 2016, 2017 en 2018 de continentale tijdrittitel wist te veroveren. “Het scheelt dan ook dat Anna en Annemiek andere keuzes maken in hun wedstrijdprogramma dit jaar en het EK niet rijden. Dat zijn voor mij twee belangrijke concurrentes minder voor het goud, daar ben ik eerlijk in.”

Maar strijd verwacht ze zeker nu ook en met name uit het Duitse kamp zal naar haar verwachting de concurrentie komen. “Vooral Lisa Brennauer en Lisa Klein zijn twee concurrentes waar ik rekening mee houd. Brennauer draait al lang mee en is heel sterk, terwijl Klein de afgelopen tijd heel grote stappen gezet heeft op dit onderdeel. Ze maakt het me steeds lastiger. Onlangs in Utrecht versloeg ze me in een korte proloog, maar daar ben ik niet van geschrokken. Ik denk dat ik sowieso beter tot mijn recht kom als het parcours langer is en ik gedurende langere tijd mijn power kwijt kan. Maar ik zal echt het maximale moeten presteren om straks opnieuw Europees kampioene te worden.”

De kampioenstrui is niet alleen de beloning voor die sterke prestatie op het EK, je wordt er het hele jaar aan herinnerd in de wedstrijden. “Ik rijd zoveel mogelijk tijdritten gedurende het jaar en niet alleen om die trui aan te mogen hoor, al ben ik er best aan gehecht geraakt natuurlijk. Maar je moet deze discipline ook blijven oefenen. Trainen is goed, maar nergens bereid je jezelf zo goed voor op de kampioenschappen als bij een wedstrijd. Je oefent nog eens je gehele voorbereidingsprotocol en gaat in een wedstrijd ook dieper dan bij een training. Bovendien kun je kijken hoe je jezelf verhoudt ten opzichte van je tegenstanders. Ik heb een nieuw team dit jaar en ook een nieuwe trainer. Dat geeft toch ook weer positieve nieuwe prikkels. En al die details samen gaan hopelijk tot succes leiden.”

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

EK Alkmaar Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl